Diavetito

2010/02/04

keszulodunk....

... az iskolaba, a tanulok altal elvegzett tudomanyos kiserletekrol keszult tablakat allitjak ki. Mar egy honapja dolgozunk a kiserleten Leilaval, minden lepest pontosan rogzitve, orakat toltve gepelessel, kutatassal... Megmondom oszinten, igen csak elegem volt mar belole. Komolyan gondoljak a tanarok, hogy az ilyesmit a gyerekek csinaljak, nem a szulok??? Leila tanitonenije raadasul szuper szigoru, egy honapra levetitett "haditervet" kuldott haza, ha azt nem kovettuk napra pontosan akkor bizony elszabadult a pokol. Tobbszor tortent az, hogy a nyomtatonk feldobta a talpat, igy a legepelt anyagot at kellett kuldenem a sogornom, Salam, munkahelyere, o azt kinyomtatta, ebedidoben atszaguldott vele Leila iskolajaba, nehogy keson legyen valami beadva. Szoval mondhatom, hogy mindent megtettunk azert, hogy ne kapjon rossz jegyet az elsoszulottunk. Ordito csecsemo mellett vert izzadva vagtam a papirlapokat, hogy minden egyseges legyen, ertheto es rendezett. Szerda volt a hatarido a beadasra, de Leila tanitonoje, Mrs. Zahariades mar hetfore kerte az o osztalyatol a kiallitasra kerulo tablakat. Hat persze.... miert lett volna maskepp? Hetfon be is vitte Leila, fellelegeztem, hurra, be van adva a projekt... Na de nem eszik olyan forron a kasat! Hetfon delutan amikor mentem Leilaert ott allt draga lanyom a tablaval a kezeben! Mondom: "Miert hoztad haza??" Leila: "Mrs. Zahariadesnek nem tetszett a rendszer, mashogy keri!" Ezen a ponton ereztem ugy, hogy menten felrobbanok, de Leila kedveert turtoztettem magam. Haza mentunk, elrohantunk meg papirert, egy ujabb tekercs 5 dollaros specialis ragasztoert es neki alltunk. Megcsinaltuk, ujra beadtuk es ma lesz az elbiralas. Minden gyerek kap szallagot ra, de akike a legjobb, legszebb, legtudomanyosabb, ok kulon, mas szinu szallagot kapnak amit az igazgatono ad majd at. Szinte biztos vagyok benne, hogy mi nem kapunk semmifele dijat, mert 1., az atrendezes utan eleg bena lett a tabla, de ha a tanitono igy keri, hat igy lesz 2., lehetett volna jobb is kiserlet, de meg kezdok vagyunk, mire Alexra kerul mar profi leszek az ilyesmiben. Ja, gyorsan leirom, hogy mi is volt a kiserlet: Leila hipotezise az volt, hogy a sutoben sutott chipsek kevesbe zsirosak mint amit olajban sutnek. 6 kulonbozo chipset teszteltunk, barna zsirfelszivos papirra kimertunk egyenlo adagokat, osszetortuk oket es egy percig a papiron hagytuk a morzsakat. Ez alatt az ido alatt a papir felszivott egy adag zsirt, foltott hagyott a chips, ezt a foltot mi lemertuk, hogy mekkora es igy allapitottuk meg melyik chips a legzsirosabb. Kozben fotokat keszitettunk, naploba vezettuk a lepeseket...stb. A hipotezis igaznak bizonyult, a "baked", vagyis "sutott" chipsek kevesebb zsirt tartalmaznak. Minden gyerek mas kiserletet vezgett, ok valaszthattak. Biztos erdekes lesz a kiallitas, majd csinalok kepeket is es holnap felrakom.
Most indulnunk kell!

2 megjegyzés:

  1. Annyi haszna biztosan volt a kísérletnek, hogy most már tudjuk; sütött chipset bátra(bba)n ehetünk. Bár én a magam részéről maradnék inkább a fagyinál és tejszínhabnál. Kalóriabombákról jut eszembe... Sam-ék árulnak truck-ok is? Ha így haladok akkor előbb-utóbb kinővöm az autót. :-)

    VálaszTörlés
  2. Basszus...azert az nem semmi, hogy a tanarnonek nem tetszett a talalas...Hol maradt az egyeni izles es gondolatok promocioja dolog???

    Amugy a blog szuper! Igy tovabb!!!

    VálaszTörlés