Diavetito

2010/06/09

Update...,

avagy helyzetjelentes! Semmi egetrengeto nem tortenik mostanaban velunk, mindig gondolkozom, hogy mirol irjak ide, aztan mennek a napok en meg nem irok semmirol. Pedig jol esik, hogy sokan olvassatok a blogot, kommenteltek, emaileztek, hivtok.
Irok a gyerekekrol, az mindig jo tema :).
Kezdem Leilaval. Nagy izgalomban vagyunk, mert Leila bejutott az iskolajukban szervezett "Konyvek Csataja" megnevezesu versenyre! Minden jelentkezonek 9 konyvet kellett elolvasni az elmult honapban (megadtak a konyveket, hogy mit, nem ok valaszthattak), aztan leteszteltek a tudasukat egy szamitogep-program segitsegevel. Vegul pedig 10 kerdest kellett a jelentkezoknek irni a konyvrol. A kb. 30 jelentkezobol kivalasztottak 5-6 gyereket osztalyonkent az eredmenyeik alapjan. Aztan csoportokat alkottak (egy tanar, nehany negyedikes - mint Leila - es egy par otodikes). Ezek a csoportok fognak majd a verseny kereteben egymas ellen "csatazni"! Nem tudom pontosan hogy fog folyni a dolog, de a kerdesekre epul majd amit a tanulok a konyvek tartalma alapjan tettek fel, gondolom a csapatok egymasnak teszik fel a kerdeseket es kieseses alapon lesz majd meg a gyoztes. Jovo het csutortokon lesz a csata, en is megyek mint nezo :). Megprobalom nem itthon hagyni a fenykepezogepemet.
Amirarol orakat tudnek irni, az en mindenkivel baratsagban levo immar 8 eves nagy lanyom a legnagyobb segitsegem itthon a mindennapokban. Mindig is jo termeszetu gyerek volt, mar picinek is, par hetesen amikor a babahintaban szunditott es felebredt, egy hangot nem adott ki, csak azt vettuk eszre anyuval, hogy nez a hatalmas szemeivel. Lukinyulnak hivtuk egy ideig ezen szokasa miatt :). Mostanaban sokat segit itthon, jatszik Alexszel amig fozok, de nemcsak jatszik, hanem eteti, pelenkazza, furdeti, oltozteti. Mindig is imadott babazni, most itt az elo jatekbaba :). Hetvegen beteg voltam, valami gyomorvirust nyaltam be, Amira keszitette a teat (teljesen egyedul!), hozta nekem ugy ahogy szeretem, egy cukorral :).
Samikem keszul az iskolara! Igaz, hogy itt mar ot evesen felnapot iskolaba jarnak a gyerekek, bizonyitvanyt is kapnak, de elsobe ugyanugy 6 evesen mennek mint Magyarorszagon. Az elso osztaly termeszetesen mar egesz napos, "rendes" iskola! Sami eppen az olvasas elsajatitasan dolgozik, mar nagyon ugyesen olvassa az egyszerubb torteneteket, kiskonyveket! Szamolnak is, kornyzetet, foldrajzot tanulnak, mindezt eleg jatekos formaban, sokat rajzolnak, festenek, fejlesztik a kezugyesseguket. Mar csak ket es fel het van hatra ebbol az evbol! Az iskola szabalyai szerint a Kindergarteneseket (ez az elokeszito neve ahova most jar) a szuloknek be kell kiserniuk az osztalyteremig, nem lehet csak ugy kihagyintani oket az autobol az iskola elott mint a nagyokat :). Sami alig varja, hogy jovore ne kelljen kiserettel iskolaba mennie es hogy vegre o is a cafeteriaban, vagyis az "ebedloben" fogyaszthassa el az ebedet! A legtobb napon itthonrol viszik a nagyok is a kajat, szendvics, joghurt, gyumolcs, keksz kerul altalaban az ebedhordo tasakba, de hetente egyszer megengedem nekik, hogy az iskolai menubol valaszthassanak. Sajnos az iskolai ebedek nem tul egeszsegesek, bar minden iskolaban van salata-bar, na de melyik gyerek fog zoldsegeket valasztani amikor nincs ott az anyuka, apuka es amikor pizzat vagy lekvaros/mogyorovajas kenyeret lehet enni! Ahogy ezt most leirtam azert elgondolkodtam, hogy lehet Saminel inkabb az lenne a baj, hogy CSAK zoldseget enne :), ugyanis nagy salatas, gyumolcsos, inkabb eszi azt mint a fott etelt, de azert arra is szuksege van. Lenyeg a lenyeg, nagyon varja mar, hogy o is a suliban ebedelhessen mint a nagyok! Kozben mozog a masodik foga is, a fogtunderke keszenletben all! :-P
Alexander tovabbra is a legedesebb kis huncut gyerek a vilagon! Naponta szorakoztat el minket ujabb "trukkokkel", most pl. a kapaszkodas nelkuli alldogalas a produkcio! Felemeli mind ket kezet a magasba es ugy nez korul, hogy latja e mindenki, milyen ugyesen tud o mar allni! Ha eleg sok tapsot es ujjongast kap akkor kepes fel oran at is produkalni magat :). Napkozben, amig a tobbiek suliban vannak addig o elvezi, hogy en jatszom vele es csak vele, de sokszor magaban is kepes elmolyolni a jatekai kozott akar egy oran at. Szerintem elvezi a csendet es nyugalmat :). Az elmult par napban nyugosebb a szokasosnal, rajottem miert, nol az egyik orlofoga!
Hat, ennyit roluk, eletem ertelmeirol!
Samer tovabbra is sokat dolgozik, kethetente van szabad hetvegeje, olyankor itthon pihen, medencezik a gyerekekkel es a grillezes tudomanyaba is belevetette magat, szereny szemelyem unszolasara :). Itt mar hetek ota tombol a forro nyar, ezerrel nyomul a legkondi, gyerekek minden nap usznak, en meg naponta halat adok Istennek a sogornomek medencejeert :).
Kepeket is teszek fel, ma csinalok mindenkirol "friss" fotot, holnap nezzetek vissza, felrakom oket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése